תכנית הלימודים ורשימת הקורסים
החטיבה הוקמה ע״י פרופ׳ קרין נהון מתוך חזון להצמיח הון אנושי ודור צעיר של מנהיגים במאה ה- 21 ומתוך רצון לייצר ממשל טוב יותר.
בסוף תקופת החטיבה הסטודנטים יתמחו בארגונים ציבוריים ורלוונטיים (כגון: משרדי ממשלה, כנסת, רשויות מקומיות, גופים בטחוניים).
תכנית הלימודים של החטיבה מתמקדת בהענקת יכולות, מיומנויות והכרת כלים קיימים לניתוח מידע, בהבנה מארג הכוחות בעידן המידע ובהשפעת טכנולוגיות מידע על המשטר הדמוקרטי ותהליכי קבלת החלטות בממשל. התכנית משלבת סיורי שטח, סדנאות, פרויקטים מונחים, התנסות במחקר ולמידה תיאורטית.
שנה א׳
מרצים: ד"ר אריאלי גיל-עד וג'ניפר שקבטור
הקורס יעסוק בבחינת היבטים פוליטיים, חברתיים, טכנולוגיים, משפטיים וכלכליים של ממשל ומדיניות ציבורית בעידן הדיגיטלי. הקורס יספק בסיס תיאורטי למודלים שונים של ממשל מקוון, יעמוד על האתגרים בקשר בין פוליטיקה לטכנולוגיה, יערוך ניתוח ביקורתי של המצב בישראל תוך סקירה השוואתית מקיפה ליוזמות במדינות אחרות, ויעניק כלים להתוויית מדיניות אינטרנט ראויה ברמה הבינלאומית, המדינתית, והמקומית. במסגרת הקורס, נעמוד על השפעת טכנולוגיות המידע על זכויות הפרט; נדון במודלים של שקיפות, שיתוף הציבור, ופתיחת נתונים שלטוניים לציבור; ונבחן כיצד ניתן לנצל את טכנולוגיות המידע לשיפור ההליך הדמוקרטי, העצמת האזרח והגברת האחריותיות (accountability) של הממשל.
פרטים נוספים בקרוב.
שנה ב׳ - סמסטר א'
מרצה: פרופ' קרין נהון/גב' סיגלית מאור
קורס מבוא זה מתמקד בסקירת הדינמיקות הנוצרות במסגרת וכתוצאה ממרחבי האינטרנט והרשתות החברתיות, וההשפעה של דינמיקות אלה על הפוליטיקה במובנה הרחב. דינמיקות אלה מאתגרות מבנים מסורתיים של מוסדות פוליטיים וחברתיים והם הבסיס לשינויים פוליטיים, לשינויי התנהגות ותודעה של פרטים, קבוצות וחברות. שאלות שתשאלנה בכיתה כוללות בין השאר: כיצד מידע כוזב ומניפולציה ברשתות חברתיות משפיעים על בוחרים? כיצד סוגי מדיה חברתיים משפיעים על הנעה לפעולה קולקטיבית? כיצד ענקיות הטכנולוגיה משפיעות על תהליכים דמוקרטיים ועל חופש ביטוי?
מרצה: ד"ר עמית רכבי
מתרגל: מר מרסלו פיינגשטיין
קורס זה מעניק את הבסיס לחקר דאטה בהקשר של ממשל. במסגרת הקורס הסטודנטים ילמדו את התהליך של הכנת נתונים לניתוח, תרגום של שאלה אסטרטגית של מקבלי החלטות לנתוני מחקר, והקמת מודל נתונים. הקורס יעשה שימוש בכלים כמו אקסל, פיית׳ון או R.
מתרגל: מר נדב גלעדי
הקורס מתמקד תיאוריה וֿשימוש מעשי של מערכות מסדי נתונים יחסיים, ומלמד שפת נתונים SQL. התלמידים לומדים לנתח דרישות נתונים, לעצב ולבנות מסד נתונים יעיל עם דגש על ביצועים. בנוסף, הקורס מציג לסטודנטים מסדי נתונים לא-יחסיים (NoSQL).
שנה ב - סמסטר ב'
מרצה: גב' שירה ריבנאי
הקורס עוסק בזיהוי, ניתוח ומציאת פתרונות לסוגיות אתיות ומוסריות, בין השאר ביישומים המשלבים ביג דאטה ובינה מלאכותית. הפעילויות הגובות של טיפול בנתונים על ידי ממשלות, גופים ציבוריים וענקיות טכנולוגיה מעלה מגוון שאלות אתיות כגון חשש לפגיעה בפרטיות, בהוגנות, ולעיתים גם אפליה ופגיעה במיעוטים.
מרצה: פרופ' סיון הירש הפלר
קורס זה הינו קורס מתקדם לקורס ׳אינטרנט, רשתות חברתיות ופוליטיקה׳.
הקורס יעמיק באתגרים ובמשברים שנוצרו במשטרים דמוקרטיים בעידן המידע בהיבטים שונים: זכויות אדם, השתתפות ציבורית, ייצוגיות, יחסי שלטון אזרח ועוד.
מרצה: ד"ר עמית רכבי
מידע נוסף בקרוב.
מרצה: ד"ר אריאל קוך
מידע נוסף בקרוב.
שנה ג׳- סמסטר א׳
מרצה: מר מרסלו פיינגשטיין
פרטים נוספים בקרוב.
מרצה: עו"ד דב האוסן-כוריאל
פרטים נוספים בקרוב.
מרצה: ד"ר ג׳ניפר שקבטור
כיצד ממשלות יכולות להיות פתוחות ויותר שקופות, בעודן מתמודדות עם אתגרים שונים כגון ריבוי בעלי עניין, רגישות לנתונים, וטכנולוגיות מידע שלעיתים לא מדברות אחת עם השניה? כיצד נתוני ממשל פתוח (Open Government Data) יכולים לשפר תהליכי קבלת החלטות קיימות? וכיצד נתונים יכולים להפוך ערים ומדינות לחכמות ומה האתגרים לכך? קורס זה הינו קורס מתקדם של קורס המבוא ׳מדע נתונים בממשל׳ ומטרתו להתמקד בנושא התוכן של ממשל פתוח תוך ניתוח ועבודה עם נתונים. במסגרת הקורס יתנסו הסטודנטים בפרויקט מעשי.
מרצה: ד"ר נילי שטיינפלד
במסגרת הקורס, נסקור כלים שונים לביצוע מחקר דיגיטלי. נבחן יחידות ניתוח שונות על גבי האינטרנט ונתנסה בכלים לאיסוף, ניתוח, והצגה של נתונים המבוססים על אובייקטים דיגיטליים שונים. נשאל אילו שאלות מחקר יכולות לקבל מענה רק בזכות כלים אלו, ועל אילו שאלות כלים דיגיטליים בלבד אינם יכולים לספק מענה. נבחן את סוגיית המחקר הדיגיטלי בעין ביקורתית ונשאל- מה הוא מקומם של הממשקים במחקר, ועד כמה משפיעות חברות הטכנולוגיה על מהלך המחקר ותוצאותיו.
שנה ג׳- סמסטר ב׳
מרצה: עו"ד דב האוסן-כוריאל
קורס זה יבחן את התהליכים והשינויים שחלו בין מדינות, בינן ובין שחקנים א-מדינתיים כגון ענקיות הטכנולוגיה ועוד. התפתחויות אלה הביאו עימם אתגרים, הזדמנויות ומורכבויות חדשות עבור מדינות ועבור יתר השחקנים בזירה הגלובלית. מה קרה למושג ריבונות המדינה, וכיצד ההתפתחויות הטכנולוגיות שינו את צורת ההתערבות של מדינות בפוליטיקה הבינל״א? כיצד תהליך שיתוף הפעולה בין מדינות השתנה?
מרצה: פרופ' קרין נהון
קורס זה תהיה יחידה מעשית, בה הסטודנטים בחטיבה מראש יצוותו ליחידות ציבוריות במדינת ישראל על מנת לעבוד על פרויקט ספציפי הקשור לנתונים וטכנולוגיה. בין השאר במהלך הסמסטר נערוך כמה ביקורים פיזיים ביחידות כמו מערך הסייבר, אגף בריאות דיגיטלית וכד.
מרצה: ד"ר עמית רכבי
עידוד שימוש במתודות איכותיות וכמותיות המתבססות על ביג דאטה, ו/או שאלות המתעסקות בשאלות בתפר בין טכנולוגיה, ממשל ודמוקרטיה.
מרצה: גב' סיגלית מאור
פרטים נוספים בקרוב.